Kada navikneš strance na priganice i kačamak

Kada navikneš strance na priganice i kačamak

Prethodnog februara sam imao priliku, ili bolje reći, čast da ugostim, ne jednog, već četiri inostrana praktikanta i to iz Australije, Kine, Ukrajine i Češke. Pitate se zašto sam to učinio? Kući sam imao četiri prazna kreveta i veliku želju da upoznam kulturu drugih zemalja baš ovdje u Podgorici. Ova je bila odluka koja je stvorila jedno od najljepših iskustava u mom životu!

Dosadni zimski dani su se pretvorili u najzabavnije avanture. Svakog dana sam imao priliku da saznam i naučim nešto novo, pričao sam sa tim ljudima o putovanjima, ljubavi, politici, ekonomiji, obrazovanju… Svaka tema je bila interesantna, jer je svako o istoj temi imao drugačiji stav i znao po nešto što drugi ne znaju, tad sam shvatio da je baš to ljepota različitosti. Pored priče, imali smo običaj i da kuvamo jedni za druge, to je takođe bio jedan posebno divan ritual s obzirom da sam ja veliki ljubitelj kuvanja. Nikada nisam mislio da ću se zaljubiti u ukrajinsku kuhinju (hvala Uriju), ali eto, njihov dimljeni sir i čuvena čorba boršč (борщ) su odradili magiju. Ali kakav bih ja domaćin bio da nisam uzvratio istom mjerom? Priganice, kačamak, pite, punjene paprike… Mislim da su patili za našom hranom kada su se vratili kući.

Tih 6 nedelja koliko su proveli kod mene postali smo prava internacionalna porodica. Za Kineskinju Šinlu je ovo bilo posebno emotivno iskustvo jer je oduvjek maštala da ima braću i sestre, a ovdje ih je zapravo i dobila. Australijanka Maria je bila moj drinking buddy, odmah po dolasku u Crnu Goru se zaljubila u rakiju i ta ljubav je potrajala tokom čitavog boravka. Na kraju projekta je čak i ponijela dvije, tri flaše rakije u Australiju da pokaže rodbini, ali ja vjerujem da ih je sama popila usput i da nikada nisu stigle do Sidneja. Čehinja Hana je bila posebno zanimljiva jer je pričala dok spava. U početku je to činila na češkom, ali nakon par nedelja je prešla na engleski. Čudno zar ne? Osim toga pokazala se i kao veliki čovjek, od samog početka je pazila na druge dvije djevojke kao na rođene sestre iako ih nije poznavala.

Ali nije ni sve tako blistavo kao što izgleda. Tamna strana Host programa jesu rastanci. Nije se lako odviknuti od ljudi koji ti za samo 6 nedelja ukradu srce za sva vremena. Na kraju sve što imam da kažem je da se nadam da će i vama neko ukrasti srce kao oni meni. Zaista je lijep osjećaj.

Autor: Aleksandar Vulević