Upoznaj se sa čarima Praga, najljepšem mjestu na svijetu!

Upoznaj se sa čarima Praga, najljepšem mjestu na svijetu!

Petonedeljni boravak u Pragu i volontiranje na EDISON projektu ispunilo je sva moja očekivanja i naučilo me mnogim korisnim stvarima. Moj zadatak bio je da zajedno sa 12 mladih ljudi iz različitih država predstavim osnovcima državu iz koje dolazim.

Pošto volim rad sa djecom, a Prag je grad koji svi treba da posjete – odlučila sam se za baš ovu volontersku praksu. Nakon obilaska 4 osnovne škole, rada sa djecom različitih razreda i preko 100 školskih časova provedenih pričajući sa đacima o Crnoj Gori, unaprijedila sam prezentacione vještine, naučila da se prilagodim i da improvizujem (kao kada mi 5 minuta pred početka prezentacije kažu da ću raditi sa djecom koja ne razumiju engleski jezik, a ipak žele da čuju sta imam da kažem). Samo razmičljanje na jeziku koji mi nije maternji je u početku stvaralo probleme, ali uz malo strpljenja, puno volje i dobre sagovornike uspjela sam ne samo da unaprijedim znanje engleskog jezika, već i da naučim malo českog! Ahoj! Jmenuji se Selda :D

Boravak u drugoj državi sa ljudima koji imaju drugačije navike I osobine me je natjeralo da pomjeram svoje granice tolerancije. Osim toga, svako vrijeme provedeno izvan udobnosti doma me uči snalaženju, boljoj organizaciji vremena, pametnijoj rasporedjeli novca… Nakon 5 nedelja provedenih u Pragu i drugim českim gradovima, kao i u domovima tipičnih českih porodica (gdje sam imala priliku da radim ono sto lokano stanovništvo obično radi ) nisam se osjećala kao turista, vec kao dugogodišnji pripadnik njihove zajednice.

Volonterska praksa u inostranstvu jeste kompromis između različitih želja jednog studenta – počevsi od neobaveznih druženja, preko želje da se nešto zanimljivo nauči i da se prevaziđu različiti strahovi, pa sve do potrebe za sticanjem praktičnog iskustva koje je bitno za neka buduća zaposlenja. Izazovi sebe, pronađi praksu, nauči da se snalaziš!