5 trikova za brže učenje

5 trikova za brže učenje

Kada je ispitni rok često ne učimo na vrijeme, a i zašto bi? Učenje je jako dosadna procedura, međutim, uz 5 caka ni ne mora da bude. Uvjeri se sam/a!

Savjet 1:

Uvjek izaberi posebno mjesto za učenje i napravi ga urednim da bi sebe stavio/la u pravi mentalitet za 5 sati opšte torture! Organizovanje radnog mjesta i određivanje posebnog dijela dana za učenje tvoj mozak unaprijed sprema za učenje i povećava fokus. Doduše, ne smanjuje bol i torturu, ali tu je uvjek kafa...ili čaj.

Savjet 2:

Kad ponavljaš, ponavljaj naglas (Lekciju, ne godinu). Vjerovao/la ili ne, kada čitaš ili ponavljaš naglas dobijaš informacije i čulom sluha, a ne samo čulom vida. Mnogo je lakše održati misli usresređene na učenje, a ne fantazijama kako polako skidaš i nježno izvlačiš čokoladu iz omota da bi je smazao/la.

Savjet 3:

Umjesto suvoparnog obnavljanja cijele knjige osmisli svoje flash kartice i zamisli da igraš Milionera, samo što umjesto milion eura dobijaš 365 dana manje faksa. Zapiši pitanja i odgovore na obje strane kartice i tako interaktivno ponavljaj. Na taj način učenje zapravo postaje zanimljivo, pa samim tim brže pamtiš.

Savjet 4:

Umjesto sto učiš da bi naučio/la, mnogo bi bolje bilo učiti sa razmišljanjem da to moraš da predaješ i objasniš nekoj trećoj osobi, na taj način rasčlanjuješ informacije tako da su lako razumljive i temeljnije prelaziš materiju. Ionako kažu da je dobro naučena jedino ona stvar koju možeš da objasniš i neukom djetetu.

Savjet 5:

Učenje je jako mukotrpan proces, definitivno nakon dobrih lijepo organizovanih sesija sa čistim radnim mjestom, ponavljanjem naglas, flash kartama i učenjem na takav način kao da treba da predajete, zaslužujete kilo i po čokolade. Napravi reward sistem i sve će ti lakše pasti ( A na ovaj način možeš da opravdaš tih pola kila čokolade koje bi pojeo/la kako god okreneš).